Borç ilişkisinin konusu nedir?
Yükümlülük: Bu, iki veya daha fazla kişi arasında kurulan ve alacaklıya borçludan belirli bir eylemi yapmasını talep etme yetkisi veren ve borçlu tarafı böyle bir eylemi yapmaya mecbur eden yasal bir ilişkidir. Yükümlülük, yasal bir işlemden veya kanundan doğabilir.
Borç ilişkisinin zorunlu unsurları nelerdir?
Borcun unsurları, bir borç ilişkisinin var olabilmesi için mevcut olması gereken temel unsurlardır. Her borç ilişkisinde üç temel unsur vardır: alacaklı (dain), borçlu (medin) ve ifa (mevzû). Bunlara borç katılımcıları, borç nesnesi ve borç nedeni denir.
Borç ilişkisi türleri nelerdir?
Borçlar hukuku, borcun kaynaklarını üç grupta düzenler: sözleşmesel borçlar (TBK m. 1-48), haksız fiil borçları (TBK m. 49-76) ve haksız zenginleşme borçları (TBK m. 77-82).
Borç hukuku konusu nedir?
Borçlar hukuku, özel hukukun bir alt dalı ve eşitler arasındaki hukuki ilişkilerin, yani borçların incelendiği bir disiplindir. Borçlar hukuku, özel hukukta borçlar hukukunun kaynağıdır ve borçlar hukuku çerçevesinde borçları düzenleyen bir hukuktur.
Edimin konusu neler olabilir?
İfa borcun konusuna bağlı olmakla birlikte alacaklının talebini ve borçlunun borcunu tanımlar. Borçlunun yükümlü olduğu davranışlara eylem denir. Bölünebilir eylemlerin yanı sıra bölünemez eylemler de birer eylem türüdür. Ani ve sürekli tedbirlerden de bahsetmek yerinde olacaktır.
Borç alacak ilişkisi nedir?
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde, para hesabınıza yatırılır; arkadaşınızdan para aldığınızda, para hesabınızdan borçlandırılır. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünebilir ve “alan hesap borçlu, veren hesap alacaklı” sonucuna varabilirsiniz. Başka bir deyişle, “paranın girdiği hesap borçlu, paranın çıktığı hesap alacaklı”dır.
Borç ilişkisi nasıl kurulur?
Borç ilişkisi üç unsurdan oluşur: alacaklı, borçlu ve performans. Her borç ilişkisinde iki taraf olmalıdır, alacaklı ve borçlu. Alacaklı, borç ilişkisinin aktif tarafını temsil eder.
Borcun 3 kaynağı nedir?
Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, haksız zenginleşme.
Borç hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Borçlar hukukunun temel ilkeleri şunlardır: Bu ilkeler arasında irade hürriyeti, nisbilik, dürüstlük, borçtan sorumluluk, karşılıklılık, borçlunun süresi içinde ifa ve tarafların zararına borç yaratılmaması yer alır. Borçlar hukukunda dava açılması bu ilkelere göre gerçekleşir.
Borç ilişkisi nisbi midir?
Borçlar hukuku, borçları düzenleyen bir hukuk alanıdır. Borçların en önemli özelliği, bu ilişkiden doğan alacağın nispi olmasıdır.
Borç çeşitleri nelerdir?
Borç türleri üçe ayrılır. Borç türleri özel borç, kurumsal borç ve devlet borcudur.
Bir borç ilişkisinde borçlunun yerine getirmekle yükümlü bulunduğu borç konusuna ne ad verilir?
Performans, sözleşmedeki tarafların veya taraflardan birinin yerine getirmesi gereken yükümlülüktür. Alacaklının borçludan talep edebileceği ve borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu davranış türüne performans denir. Esasen performans, borcun konusudur.
Borcun unsurları nelerdir?
Borç ilişkisi üç unsurdan oluşur. Bunlar “alacaklı”, “borçlu” ve “performans” unsurlarıdır.
Borç ilişkisinden doğan sorumluluk hangi sorumluluk türüdür?
Sözleşmesel bir ilişkiden doğan sorumluluk için sınırsız mal sorumluluğu esas olsa da, hukuk sistemi bazı durumlarda sınırlı sorumluluk öngörür. Bazı istisnai durumlarda, borçlu belirli bir varlık için sorumludur ve tüm varlık için sorumlu değildir. Buna belirli varlıklar için sorumluluk denir.
Borç ilişkisinden doğan talep hakkı nasıl bir haktır?
Borçlar hukukunun konusu özel borçlardır. Borçlardan doğan alacaklara ilişkin talep, doğası gereği nispi bir haktır. Nispi hak: Kısaca nispi haklar, yalnızca hukuki ilişkideki taraflara karşı ileri sürülebilen ve yalnızca onlar tarafından ihlal edilebilen haklara işaret eder.
Borç ilişkisinden doğan sorumluluk hangi sorumluluk türüdür?
Sözleşmesel bir ilişkiden doğan sorumluluk için sınırsız mal sorumluluğu esas olsa da, hukuk sistemi bazı durumlarda sınırlı sorumluluk kuralını öngörür. Bazı istisnai durumlarda, borçlu tüm varlık için değil, belirli bir varlık için sorumludur. Buna belirli varlıklar için sorumluluk denir.
Borç ilişkisinin sona erme halleri nelerdir?
Bu bağlamda dar anlamda borcun sona ermesinin, borç ilişkisine bakılmaksızın borcun sona ermesi anlamına geldiği söylenebilir. Türk Ticaret Kanunu’nun 132 ve 161. maddeleri borcun sona ermesinin nedenlerini düzenler. Bunlar: ibra, yenileme, alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi, ifa imkânsızlığı, takas ve zamanaşımıdır.
Borç ödenirken açıklama kısmına ne yazılır?
Açtığınız davada karşı taraf savunma olarak “Bana borcu vardı, borcunu bana gönderdi ve ödedi” derse, davayı kaybedersiniz çünkü ispat yükümlülüğü sizdedir. Bu nedenle, kredi verirken anlaşmaya “Bana geri ödemek için kredi veriyorum” ifadesini eklerseniz para tasarrufu sağlarsınız.
Borç ilişkisi nasıl kurulur?
Borç ilişkisi üç unsurdan oluşur: alacaklı, borçlu ve performans. Her borç ilişkisinde iki taraf olmalıdır, alacaklı ve borçlu. Alacaklı, borç ilişkisinin aktif tarafını temsil eder.