Ağır kelimesinin kökü nedir?
2 46 “Agır/agır” kelimesi “ag-mak” kökünden geliyor olmalı. “Ağır” kelimesi hiçbir zaman “yükselmek” anlamına gelmez, aksine “batmak, çekmek” anlamına gelir. Ancak aynı kelime, temel anlamda zıt kavramlar olduğu için “hosten” kelimesinde “yükseltmek” ve “yükseltmek” kavramlarını içerir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Sözcüğün kökü ne demek?
Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri tanımlayan kelimelerdir.
ŞişmAnın kökü nedir?
Fat – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe şi- fiilinden Türkçe-Türkçe +mAn ekiyle türemiştir.
Başak sözcüğünün kökü nedir?
Eski Türkçe “baş, mızrak ve ok ucu” anlamına gelen “basak” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe “bash” kelimesinden türemiştir ve Eski Türkçe sonu +Ak ile bitmektedir.
Yüksek kökü ne?
yüksek – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “yüksek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe “yüklemek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe “yüklemek” kelimesinden Eski Türkçe eki +sA- ile türemiştir.
Okul kökü nedir?
Etimoloji. “Okul” kelimesi, muhtemelen 22 Ekim 2011’de Wayback Machine’de arşivlenen Fransızca “école” kelimesinden gelen Türkçe “okumak” kökünden gelir. (ekol) kelimesiyle analoji yoluyla serbest çağrışım yöntemiyle türetilmiştir.
Kök nasıl ayrılır?
Türkçede kökler dört kategoriye ayrılır: isim, fiil, sesteş ve ortak kök. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Türev ekleri kelimenin sonuna eklenerek kelimenin anlamını tamamen değiştirir.
Türemiş kökü nedir?
GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.
Evlilik kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.
Sevgi kök mü?
» “Love” kelimesinin kökü “love”dur. “Sev” kelimesine “-mek” ekini eklersek “to love” olur. Infinitive ekini eklersek anlamlı bir kelime elde edebileceğimizden, “sev-” fiil köküdür ve “sevgi” bir fiil köküdür.
Kök nedir örnek?
Bunlar bir varlığa, niteliğe veya duyguya karşılık gelen köklerdir. Örnek: “Ev”, “masa”, “göz”, “kitap”, “odun”, “siyah”, “kuru”, “çok”, “az”, “en iyi”, “en iyi…” (-mek/-mak) ekleyebilirken, isim köklerine infinitive sonekleri ekleyemeyiz.
Canım kökü nedir?
Farsça cān جان “yaşam” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Orta Farsça gyān “ruh, yaşam” kelimesinden türemiştir.
Ciğer kökü nedir?
Farsça cigar جگر veya cīgar جیگر kelimesinden türetilmiş bir kelimedir ve “karaciğer” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça yakar veya cagar kelimesinden türemiştir.
Çim kökü nedir?
Embriyonik kökler (birincil kökler veya çim kökleri) Bu kökler, kardeşlenme başlayana kadar bitkide bulunan ve doğrudan bitki embriyosundan kaynaklanan köklerdir. Başka bir deyişle, bu kökler çimlenme sırasında ilk önce oluşur.
Ağrının kökü nedir?
Acı – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe aġrı fiilinden türemiştir – “acı çekmek, hasta olmak”.
Hafif kelimesinin kökü nedir?
Işık – Nişanyan Sözlüğü. Arapça χff kökünden gelen χafīf خفيف “ağır değil” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, faˁīl ölçüsünde Arapça χaffa خفّ “hafifti, hafif oldu” fiilinin sıfatıdır.
Yoğurt kelimesinin kökü nedir?
Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkçede “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.
Yumurtanın kökü nedir TDK?
Yumurta – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa “yumurta” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe yum – “top yapmak” fiilinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yum-‘a bakın.