Ceza koşulu ne zaman muaccel olur?
Borcun hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde sözleşmesel ceza muaccel olur ve alacaklıya seçimlik bir hak tanınır.
Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.
Cezai şart nasıl talep edilir?
Ceza maddesini yürürlüğe koymak için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının tazminat talebinde bulunmaması gerekir. Ceza koşulu ana borca bağlıdır ve ceza koşuluna tabi olmanın açıkça yasaklanmadığı herhangi bir borç için belirlenebilir. Sözleşmesel bir ceza, sözleşmesel bir ceza olarak da kararlaştırılabilir.
Cezası şart doğrudan icraya konulabilir mi?
REDDEDİLEN ZARARLAR CEZA ŞARTLARI KAPSAMINDA ÖDENEMEZ.
Borç ne zaman muaccel hale gelir?
Türk Borçlar Kanunu’nun 90. maddesine göre, “Taraflar arasında ifa zamanı kararlaştırılmamış veya hukuki ilişkinin niteliğinden kaynaklanmamışsa, her borç doğduğu anda muaccel olur.” Ancak borcun ifası için bir süre konulmuşsa, borç kararlaştırılan tarihin gelmesiyle muaccel olur.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede, ceza maddesi dışında, gecikme halinde gecikme tazminatının ödenmesi öngörülmemiştir. Bu durumda, ceza maddesini aşan bir gecikme talebi varsa, gecikme cezası ve cezayı aşan miktar kararlaştırılmalıdır, aksi takdirde yalnızca ceza maddesi kararlaştırılmalıdır.
Cezai şart alacağı kısmi dava olarak açılabilir mi?
Yargıtay 19.HD, 16.01.2014 Gün, 2013/ 17366 E, 2014/ 1329 K.). Alacak belirsiz ise alacaklı belirsiz alacak davası açabilir veya kısmi alacak davasıyla alacağın tahsilini isteyebilir.
Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?
Ana borcun vadesi dolduğunda cezai şart da vadesi doluyor.
Tek taraflı cezai şart geçerli midir?
1-Ceza şartının geçerliliği ve karşılıklılık kuralı İşverene karşı tek taraflı olarak verilen ceza şartı ilke olarak geçerlidir.
Cezai şart kaça ayrılır?
Mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 158. maddesi üç ayrı ceza şartını düzenlemektedir. Bunlar isteğe bağlı ceza şartı, ifaya eklenen ceza şartı ve ifayı engelleyen ceza şartıdır.
Cezai şart için ihtar gerekir mi?
Alacaklı, bu hakkından açıkça feragat etmemişse veya ifayı ihtirazi kayıtlarla kabul etmişse cezai şart talep etme hakkına sahiptir.
Cezai şart faiz işler mi?
CEZA ŞARTLARINA İLİŞKİN DİĞER KANUNİ HÜKÜMLER “Bu hükme aykırı olarak yapılan sözleşmelere ceza maddesi hükümleri uygulanır.” Kanun koyucu bu maddeyle, gecikme faizi konusunda bir sözleşme yapılmışsa, bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini, sözleşmesel bir ceza şartı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirlemiştir.
Cezai şart alacağı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
9. Ceza mahkumiyetlerine ilişkin hükümlerin kesinleşmeden infaz edilemeyeceği (CMK m.4) göz önüne alındığında, bu kararlara ek olarak hükmedilen tazminat, yargılama giderleri ve avukatlık ücretlerine ilişkin hüküm bölümünün kesinleşerek infaz edilmesi gerekmektedir.
Cezası şart likit alacak mıdır?
Yargıtay’ın nispeten yakın tarihli kararlarında, cezai şarta ilişkin alacakların likit olmadığı kabul edilmekle birlikte, itirazın bozulması halinde davacı-alacaklı lehine fesih tazminatına hükmedilmemesi gerektiği vurgulanmıştır.
Cezai şart müspet zarar mı?
Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.
Ceza koşulu hangi durumlarda uygulanır?
Alacaklı, görev ihlali sonucu herhangi bir zarar görmese bile, ifaya ek olarak sözleşmesel bir ceza talep edebilir. İfaya bağlı ceza koşulu, zarar koşulunu gerektirmez. Alacaklı, borçlunun ihmalkar davranışı sonucu herhangi bir zarar görmese bile, kararlaştırılan sözleşmesel cezayı talep edebilir.
Alacak ne zaman muaccel olur?
Borcun ifası belirli bir vadeye bağlanmışsa, alacak, ifanın yapıldığı gün, bu vadenin geçmesiyle muaccel hale gelir ve zamanaşımı o günden itibaren işlemeye başlar.
Belirli mal bırakma ne zaman muaccel olur?
Hüküme göre, miras bırakanın mirası kabul etmesi veya reddetme hakkından vazgeçmesi halinde, tasarrufta aksi öngörülmedikçe, bu alacak muaccel hale gelir.
Sözleşme feshedildikten sonra cezai şart istenir mi?
Somut olayda davacının iş sözleşmesinin, sözleşmenin başlangıcından itibaren 3 yıl içinde ve haklı bir sebep olmaksızın davalı işveren tarafından feshedildiği varsayıldığından, sözleşmede kararlaştırılan cezai şartı talep etme hakkı bulunmaktadır.